minj
Lokality


Články:  Zveřejňování lokalit                                                               

zveřejněno 13.7. 2011



   Občas když jsem na lokalitě, tak si pokládám jednu otázku: Zveřejňovat navštívenou lokalitu nebo ne? Nejspíše by mělo být zveřejnění jasné, ale co když zde najdu nějaké to místečko s lepšími vzorky? V této situaci většinou zvítězí taková sběratelská horečka velice podobná legendární zlaté horečce, která nás dokáže dokonce donutit k tomu, že místo navštěvujeme několikrát po sobě a získáváme další nádherné vzorky pro svoje potěšení, přestože by tyto vzorky mohlo obdivovat více lidí například v muzeu.

   Je jasné, že když je už většina vzorků vytěžena je už uveřejnění lokality mnohem lehčí. Tento přístup osobně schvaluji pouze v případě, že jsme lokalitu sami našli a fotodokumentace nalezených vzorků je umístěna alespoň na některých mineralogických stránkách, kde však může působení lidské závisti jednoduše vyprovokovat hádku či vášnivou debatu na toto téma. Když totiž strávíme několik desítek hodin studií pramenů a chozením kolem lokality, myslím si, že je několik nejlepších nálezů právoplatně toho, kdo tím vším prošel a je jen na něm, zda se o informace podělí.
   Samostatnou kapitolu tvoří obchodníci, kteří se také nazývají sběrateli, ale jde jim pouze o peněžitý zisk. Některé lokality jsou díky těmto "sběratelům" naprosto zničeny, vysbírány a na internetu se místní vzorky dají koupit i za poměrně zajímavé ceny. Navíc se často dochází i k vážnějším střetům s majiteli pozemků, na kterých lokality leží, což může vést až k nenávisti majitelů ke všem sběratelům včetně těch "dobrých".


   Dobrým příkladem mohou být například české vltavínové lokality, které se na začátku 80 let ocitly v hledáčku obchodníků a ti je tak intenzivně těží až byl vydán zákon k jejich nelegálnímu kopání. A místní obyvatelé si také nenechají líbit ničení svého majetku. Co by jste řekli na to že jedete v traktoru po poli a najednou zapadnete do metr hluboké díry. To člověka samozdřejmě naštve. Mluví se i o případu, kdy jeden zemědělec zpřerážel jednomu sběrateli ruce jeho vlastní lopatou. No a pak se divte, že vznikají spory a nechtějí se zveřejňovat lokality.
slavce
Nelegální kopání vltavínů na Slavči u Trhových Svin.

   Na zveřejnění lokality by také mělo mít podíl, zda se lokalita nachází na chráněném území a její prozrazení a následná aktivita sběratelů by tedy mohla vyvolat spor s ochranáři či lesníky.

Co tedy říct na závěr? Je to jednouduché. Chovejte se k místním obyvatelům správně a neničte lokality. Je to sice jen na vašem svědomí, ale doufám, že víte co je správné. Děkuji  


Nový příspěvěk k tématu:
POZOR - JEN PRO OTRLÉ!!!

   Když jsem brouzdal po internetu a hledal jsem fotky mých oblíbených koroseckých vltavínů, narazil jsem na čínskou stránku s fotkami něčeho příšerného. O oblíbenosti vltavínů ve světě a jejich vysokých cenách vím už dlouho, ovšem toto mi opravdu vyrazilo dech. Jedná se o fórum, které je psané v čínštině, ovšem pokud použijete překladač, dozvíte se naprostá zvěrstva. Dech mi vyrazili fotky z jedné z mnoha "nočních akcí" o kterých jsem také slýchával, ovšem nečekal jsem, že se jedná i o tuto "prasárnu" (promiňte mi toto vyjádření, ale jinak to nešlo). Ihned jak jsem to uviděl jsem si otevřel stránky, tento článek a ve zlostné náladě píši tento text. Nevím zda muži na fotkách jsou Češi (nejspíše ano), ovšem jak zní už nadpis - POZOR-JEN PRO OTRLÉ!!!
   Pod těmito hrůznými fotkami je také video, které mě ovšem naštvalo ještě víc! Jedná se o video, kde má anglicky mluvící člověk na ukázku tolik vltavínů určených k prodeji, že takovéto sbírky možná nemáme ani v Národním muzeu v Praze. Uvědomíte-li si, že se jedná o neuvěřitelné množství vědeckého materiálu, které by mohlo objasnit nejasnosti kolem vltavínů, které míří za hranice a které možná nikdy nevyřešíme právě kvůli takovémuto velkoprodeji, možná pocítíte stejný pocit jako já, když jsem si prohlížel tyto stránky. A teď řekněte: Zaslouží si tyto krásné kameny takovéto zacházení? A už chápete proč se nezveřejňují lokality všech kamenů? Ano, je to jen otázka peněz!


   Odkaz na fórum:
        http://chinese.cari.com.my/myforum/viewthread.php?tid=2676345&extra=page%3D1
   
Odkaz na video:
        http://www.youtube.com/watch?v=lGpML6t884I&feature=player_embedded


Fotky z "noční akce"

nelegalnikopanivltavinu

nelegalnikopanivltavinu
nelegalnikopanivltavinu nelegalnikopanivltavinu
nelegalnikopanivltavinu nelegalnikopanivltavinu
nelegalnikopanivltavinu nelegalnikopanivltavinu
nelegalnikopanivltavinu



Jakub Mysliveček ©