minj
Lokality


Články: Pomůcky pro sběratele

zveřejněno 11.9. 2011


   Chtěli by jste začít se sbíráním minerálů či zkameněliny, ale nevíte jak na to a co k tomu potřebujete? Následující řádky by vám měli pomoci s vaší první úspěšnou výpravou za minerály či zkamenělinami.
   
Co tedy budete potřebovat?


batoh 1. Velký batoh:
   Ačkoli se zdá, že si sebou můžete vzít jakýkoliv batoh, není to tak. Hlavním požadavkem je velikost. Musíte si uvědomit, že na některé lokality sebou ponesete spoustu vybavení a pokud bude výprava úspěšná, budete si chtít nalezené vzorky určitě také odnést domů.

2. Pevné boty:
   Ikdyž se na lokality dá vyrazit v obyčejných teniskách je vždy lepší si vzít pevné boty jako kanady nebo pohory. Pokud vám totiž na nohu náhodou spadne uvolněný kámen třeba v lomu, tak vám pevné boty mohou odstranit vaše bolestivé zážitky. Některé lokality vyžadují i holiny (např. štoly, blátivá pole).


3. Správné oblečení:
 Úsměvné? Může se to tak zdát, ale zkuste se někdy vypravit na šutry v obyčejných kraťasech a tričku. Samozřejmě to jde, ale každá lokalita je, co se týče oblečení i výbavy, trochu odlišná. Například do štoly určitě nechoďte jen tak a oblékněte si montérky, holiny a hlavně helmu. V listnatých lesech plných houští se vám určitě pude lépe v dlouhých kalhotech než v kraťasech a ani klíšťata si vás nebudou tolik všímat. Navíc nikdy nevíte co se vám na lokalitě může stát, a tak si vemte něco přijatelného (např. při ošetření u doktora)...


4. Ochranné potřeby:
   Při sběru minerálů je velmi důležité dbát na BEZPEČNOST! Nevýhoda této záliby je totiž právě její nebezpečnost. Při polním či přírodním sběru vás může překvapit například zvrknutá noha či pěkný jedovatý had. V případě že na nějakou tu zmiji narazíte hlavně nepanikařte. Ránu můžete zaškrtit, ale podle některých to ani není nutné. Hlavně v klidu a vyhledejte lékařskou pomoc. Pokud nemáte nějaké zdravotní potíže (alergii atp..) většinou vám nic nehrozí a jediné co si odnesete je bolestivé kousnutí, což jako bývalý chovatel plazů mohu jen dosvědčit. Jako ochranné pomůcky se v tomto případě používají vysoké nadkotníkové boty.
helma


   Mezi nebezpěčná místa se ale nejvíce řadí lomy. Ne nadarmo je u každého lomu cedule s nápisem Pozor lom! Zákaz vstupu! Je to hlavně díky odstřelům a mnohdy několik metrů vysokým lomovým stěnám, pod kterými hrozí pád kamení. Všiměte si, že pracovníci lomů mají vždy reflexní vestu a ochranou přilbu. Tyto dvě ochrané potřeby jsou v lomu nejdůležitější. Je jen na vás, zda si dohodnete povolení ke vstupu či ne, ale vždy je lepší povolení mít. S hlídači lomů se dá mnohdy příjemně poklábosit a navíc občas vyzradí i nejlepší sběrná místa či vám občas nabídnou nějaké většinou výstavní vzorky.


svitilna    Nejnebezpečnějšími místy ke sběru minerálů je však hornická krajina a štoly. Hrozí zde všelijaké propady či závaly. Nejbezpenějšími místy ke sběru v těchto oblastech jsou haldy. Při pohybu po této krajině musíte být ostražití a měli by jste si dávat pozor, kam šlapete a zbytečně se nevystavovat nebezpečí například tím, že chodíte po propadlinách atd... Pokud se budete chtít podívat do štol, měli by jste mít vždy povolení, průvodce, přilbu, montérky, holiny a především dostatek svítilen. Některé štoly mají různě větvené chodby a mohou být dlouhé až několik kilometrů. Bez průvodce se zde při první výpravě lehce ztratíte.


5. Nejdůležitější potřeby:

Geologické kladívko s ostrou špičkou
   Tato kladívka jsou zakončená ostrou špičkou, která se dá použít k mnoha věcem, ale nedoporučuji tuto špičku zbytečně tupit. Obecně jsou geologická kladívka velice odolná a díky jinému ukotvení k násadě vydrží bušení do tvrdých kamenů narozdíl od obyčejných kladiv s dřevěnou násadou.

Geologické kladívko s plochým zakončením
   Toto kladívko se používá převážně ke sběru zkamenělin, kde se skvěle uplatňuje ploché zakončení, díky kterému se usazená hornina (např. slínovec) snadno štěpí na jednotlivé desky.

Těžké kladivo a palice
   Tam kde neuspěje naše "malé" geologické kladívko, musíme nasadit klasické těžké kladivo nebo palici. Ty jsou vhodné k rozbíjení větších kamenů či tvrdých masivních křemenů.

   Bohužel takováto geologická kladívka stojí kolem 1000 Kč a pokud by vás sběr nebavil, bylo by to plýtvání penězi. Naštěstí existují i levnějí kladiva, která se dají použít stejně jako geologická kladívka. Dají se koupit v každém lepším železářství a stojí kolem 350 Kč. Osobně tato kladívka používám a jsem s nimi velice spokojen.

   Další velice důležité nářadí jsou různé majzlíky. Taktéž existují geologické i klasické majzlíky, přičemž jejich funkce je stejná. Základní dva tipy jsou opět s plochým koncem a s ostrým koncem.

Lopata
   Bez tohoto náčinní jste na některých lokalitách úplně ztraceni. U tohoto nástroje může být ale problém s přepravou. Proto doporučuji nebrat si velkou lopatu, ale na většině lokalit bohatě stačí malá lopatka. Těžko říct, které jsou lepší. Rozkládací lopatky se lépe přenášejí a mnohdy plní funkci lopatky, motyčky a možná i malého krumpáče nebo pilky, ale to nedoporučuji. Nerozkládací pevné lopatky mají zase výhodu v tom, že jsou stabilnější a dají se běžně používat jako rýč. To může rozkládací lopatce dělat problémy.

Krumpáč
   Velice důležitá pomůcka při kopání, která by společně s lopatou neměla chybět na žádné výpravě. Opět stejně jako u lopatky můžete brát velký a těžký krumpáč a urychlit si tak práci nebo si pořídíte menší verzi krumpáče, která se vejde i do batohu. Opět je zde tedy výhoda skladnosti a nevýhoda pomalejší práce.

Osobně používám malou rozkládací lopatku a malý krumpáč, jelikož se s nimi dostanu všude a svůj účel plní dobře.

Rýžovací pánev
 O této pomůcce a rýžování si povíme v článku Rýžování, který dokončím později.


kladiva krumpac panev
palice lopatka kladiva


6. Ostatní důležité věci:
   A teď k věcem, které dáte do baťohu a které vám ve sběru minerálů či zkamenělin pomůžou. Důležité je přibalit si sebou foťák. Nejen že budete mít pěknou vzpomínku na výpravu, ale jedná se také o nedocenitelnou věc při dokumentaci lokality. Pokud například objevíte novou lokalitu je dobré vytvořit co nejvíce fotek jako první (a mnohdy i nejdůležitější) fotodokumentaci. Další věc na kterou by jste neměli zapomínat je notes či sešit s tužkou, do které dokumentujete například aktuální stav žil v lomové stěně. To pomůže zmapovat stav lokality v určitém časovém období.
   Při výpravách se také vyplácí mít sebou GPSku. Pomocí GPSky se dají zaznamenávat různá místa, což je užitečné při hledání křemenných žil či pegmatitů na polích nebo v lese. Pokud například naleznete nějaký krystal křemene, zaznamenáte jeho polohu a po několika nálezech si uděláte jasnou přestavu, kde by daná žíla mohla být.



majzlik gpska lano


   
  Velice nedocenitelnými jsou noviny. Když totiž najdete nějaké ty vzorky, musíte je nějak dostat v pořádku domu. Když je jen tak naskládáte do batohu, je velká pravděpodobnost, že krystaly cestu nepřečkají. Proto je dobré zabalit vzorky do novin.
   Pokud se vydáte na velice křehké minerály jako jsou natrolit či bismutin, je vhodné vzít si na vzorky přepravku, krabici či uzavíratelný box. Box je ze všech nejlepší, jelikož v otevřené přepravce se při sebemenším větru mohou jehličky zlomit. Tyto křehké vzorky nebalíme do novin, abychom je nezničili!!!
   V hornické krajině, kde je spoustu dobývek či propadlin je velice vhodné vzít si sebou dlouhé, nejlépe horolezecké lano. Nejde ani o slaňování, ale o oporu při zdolávání prudkých stěn či naopak dostávání se zpět nahoru. Navíc pokud by se v této nebezpečné krajině nedej bože něco stalo, může jeden z vás hodit lano druhému a vytáhnout ho.
   Dále si můžete přibalit krabičky na přepravu vzácných minerálů, malou baterku pro průzkum temných míst, jídlo a pítí (velice důležité pomůcky ☻), mapu a mnoho dalších maličkostí.


Slovo na záběr:
   Pokud se vám sbírání minerálů či zkamenělin zalíbí, brzy zjistíte, že téměř každá lokalita vyžaduje trochu jiné vybavení než jiná. Na rozebrání všemožných sběratelských technik by stačilo ještě několik článků, ale věřte, že i sami na to přijdete. Přeji hodně nálezů!





Jakub Mysliveček ©