minj
Lokality


Články:  Shrnutí našich exkurzí pro veřejnost z let 2016 – 2021

zveřejněno 1.7. 2022


   Dnes je to přesně 12 let, co jsem začal tvořit tyto stránky, a tak jsem si řekl, že bych letos mohl jako obvykle při této příležitosti sepsat nějaký ten článek. Letos to bude o našich exkurzích pro veřejnost. Asi jste si všimli, že letos na stránkách již exkurze pro veřejnost nenabízím. Hlavní důvod je ten, že jsem již loni na podzim věděl, že minimálně tento rok nebudu mít téměř vůbec čas na šutry, natož na pořádání exkurzí. Těch důvodů tedy bylo více, ale o těch si povíme až níže.

   Nápad dělat exkurze pro veřejnost přišel už někdy v roce 2015. Tehdy jsem nicméně ještě neměl dostatek odvahy ani zkušeností si něco takového dovolit organizovat. Když jsem kamarádovi Martinovi Pluhařovi o tomto nápadu řekl, tak mě utvrdil v tom, že by to byl dobrý nápad a navíc nabídl i svou pomoc při těchto exkurzích jako druhý průvodce v případě velkého počtu účastníků. No a tak jsme si řekli, že v roce 2016 zkusíme jednu takovou exkurzi udělat. Tato exkurze byla takový pokus a proběhla jen pro velmi omezený počet účastníků (konkrétně 5), což byli povětšinou lidé, kteří mě do roku 2016 žádali o společnou účast za kameny po Krupce. Téma exkurze bylo tedy Krupka – Knöttel a tato exkurze se tak stala naším nejstarším exkurzním okruhem, který jsme později nazvali „Mineralogicko-ložisková exkurze po Krupce Knöttelu“. Datum konání úplně první naší exkurze bylo 3.4. 2016 (odkaz).


krupka1
Vůbec první exkurze, která proběhla v dubnu 2016 do Krupky.
trasaa
Druhá exkurze byla do Českého střeodhoří v roce 2016 a později dostala po určitých úpravách označení "trasa A".
trasab
Exkurze po Českém středohoří dostala již v roce 2016 druhou část a tu jsme označili jako
"trasu B".


   Původní exkurze vypadala poměrně odlišně od těch následujících již ustálených exkurzí, nicméně řada lokalit byla stejná a to úvodní povídání u štoly Barbora, sběr na Mahlerově žíle, Zwickenpinge, Prokopském pni a exkurzi jsme zakončili na Lukášce. Oproti pozdějšímu programu chyběla halda štoly Václav, ukázka štol Simon Juda a „Pavoučí“ a halda „Bismutka“. Na druhou stranu jsme hledali kasiterity kolem komínu Reginy I., kam jsme s pozdějšími exkurzemi již nikdy nezamířili. Účastníkům tehdejší první exkurze se akce velice zamlouvala a ptali se, jestli budou i další podobné akce. Přiznám se, že o tom jsem původně vůbec neuvažoval a exkurze po Knöttelu měla být vlastně jedinou takovou exkurzí. Proto jsem začal přemýšlet nad dalšími exkurzemi a vymyslel jsem první exkurzi po Českém středohoří.

   Historicky se naše první exkurze do Českého středohoří se konala dne 2.7. 2016 (odkaz) a byli na ni přihlášeni 2 účastníci!  Ano, jen tak málo. Bylo to na jednu stranu dobře, jelikož nás při exkurzi hned na první lokalitě chytla taková bouřka, že jsme chtěli exkurzi úplně zrušit. Nakonec se počasí trochu umoudřilo a my jsme v exkurzi mohli pokračovat. Na druhou stranu jsme alespoň zjistili, že by bylo dobré určit na exkurze minimální počet účastníků, kdy se exkurze ještě bude konat. Tato exkurze pak dala základ budoucí exkurzi nazvanou „Mineralogicko-vulkanologická exkurze po Českém středohoří (trasa A)“. No a jelikož mě s touto exkurzí napadla také ještě jedna trasa taktéž po Českém středohoří, ale v jiné části, tak na podzim dne 1.10. 2016 (odkaz) proběhla stejnojmenná exkurze s přívlastkem „trasa B“. Následně se až do roku 2019 konaly jen a pouze tyto tři exkurze (až na „trasu B“, která se v roce 2017 nekonala z důvodu nedostatečného zájmu).


hnojnice
Některé lokality nebyly o sběru minerálů, ale pouze o zajímavém geologickém fenoménu. I tyto lokality byly pro účastníky záživné, přestože se zde nic nesbíralo jako například tento maar u Hnojnic.
horniny
Při trase B a C po Českém středohoří jsem vysvětloval postupnou frakcionaci magmatu a důvod vzniku jednotlivých vulkanických hornin.
ludvikovice
Při poslední exkurzi do Českého středohoří po trase A jsme do seznamu lokalit zařadili také novou lokalitu Ludvíkovice, která je paleontologickou lokalitou.


   Za ty 3 roky si exkurze začaly získávat poměrně velký ohlas mezi účastníky a byly povětšinou vždy naplněné na maximum. Pořádali jsme je maximálně pro 15 osob, aby se účastníci na lokality v pohodě vešli a také abychom při přejezdech mohli dobře zaparkovat větší počet aut. Často se ale stávalo to, že krátce před exkurzí mnoho účastníků účast zrušilo či nepotvrdilo, a proto jsme časem začali vybírat nevratné zálohy za exkurze. Povaha exkurzí se rychle změnila z typu „pojeďte s námi na šutry“ na „pojeďte se s námi něco dozvědět o nějakém geologickém tématu a u toho si najdete i pěkné minerály“. A tato změna se opravdu líbila, takže jsme začali exkurze dělat více odborně, ale vždy byly vedeny tak, aby i posluchač bez špetky geologických znalostí pochopil co popisujeme a o čem se bavíme. Nezřídka se pak stávalo, že se k nám na některé lokalitě přidali i kolemjdoucí lidé, kteří slyšeli část výkladu a zaujalo je to natolik, že se buď na chvíli přidali nebo si vzali kontakt a přijeli na další exkurzi. Dokonce i děti, které si účastníci často brali s sebou jen aby nebyli doma sami, to často začalo už na první lokalitě velice bavit.

   Částečně tomu pomohla i soutěž, kterou jsme začali dělat při exkurzi do Krupky již v roce 2017 a od té doby byla běžnou součástí většiny exkurzí. Tato soutěž spočívala v tom, že účastníkům bylo na začátku exkurze sděleno, že jim doporučujeme dělat si zápisky a dávat pozor, jelikož by se jim to mohlo později hodit. No a na předposlední lokalitě pak každý účastník dostal krátký kvízový test, kde zakroužkoval či vypsal odpovědi na naše tematicky zaměřené otázky. Vše se vždy točilo kolem výkladu, který jsme ten den měli. Podle dosažených bodů si pak účastníci mohli vybírat z přinesených vzorků minerálů, které jsme na lokalitu přinesli a věnovali je do soutěže. Tyto vzorky samozřejmě taktéž souvisely s danou exkurzí či tématem. Takže ikdyž měl třeba někdo smůlu při sběru, tak si z exkurze domů odnesl nějaký ten pěkný vzorek ze soutěže. Především tyto soutěže ocenili děti, ale kupodivu i dospělým často nevadila a považovali ji za pěkné zpestření exkurze.



ryzovani
Ukázka rýžování na lokalitě Dřemčice.
prednasky
Večerní přednášky při exkurzích do Krušných hor.
burza
Při exkurzích do Krušných hor jsme večer pořádali také malé "burzy", kdy si účastníci povětšinou vyměňovali vlastní nálezy z různých lokalit.


   A jelikož dost účastníků navštívilo všechny 3 exkurze a někteří si je dokonce i několikrát zopakovali, tak se samozřejmě začínaly ozývat hlasy pro vytvoření dalších nových exkurzí. Právě proto jsme v roce 2019 začali dělat další dvě exkurze. Jedna z nich navazovala na již předchozí dvě Mineralogicko-vulkanologické exkurze po Českém středohoří a dostala pracovní název „trasa C“. Tato třetí část byla zaměřena na více detailnější výklad navazující na znalosti získané při trase A. A ten stejný rok vyšla na světlo světa také exkurze „Ložiska (nejen) železných rud a fluorit barytová ložiska Krušných hor“. Tato poslední exkurze byla navíc vícedenní. Původně byla koncipována jako 2 denní a po prvním ročníku jsme ji rozšířili na 2,5 denní (začínalo se v pátek večer a končilo v neděli večer). Exkurze probíhala s přespáním na Božím Daru a řadou přednášek pořádaných večer po terénní části (a následně i před ní). Mimochodem pro exkurzi do Krušných hor se musel vytvořit tištěný exkurzní průvodce, který nakonec dostal rozsah 29 stran a každý účastník jej při exkurzi dostal, aby přesně věděl, kdy se kde budeme pohybovat a mohl si o dané lokalitě případně přečíst o něco dříve (či později :-) .

   Poslední ročníky všech exkurzí proběhly v roce 2021 a v průběhu roku jsem již věděl, že následující rok tyto exkurze již neproběhnou. Důvodů bylo více. Zaprvé jsem věděl, že se s přítelkyní v roce 2022 budeme chtít přestěhovat do rodinného domu, který budeme muset rekonstruovat a to především svépomocí, což vezme většinu volného času. Zadruhé to ale byl obecný přístup zájemců o exkurze, kdy se nám většinou seznamy účastníků rychle naplnili hned po vypsání termínů exkurzí pro další rok, nicméně krátce před exkurzí se nám většina lidí odhlásila, což nás vždy naštvalo. Kromě krušnohorské exkurze byly všechny koncipovány pro 8-15 osob a krušnohorská pro 12-18 osob. Samozřejmě Martin mi nemusel pomáhat, když jsem měl menší počet osob. Často to ale dopadlo tak, že si Martin udělal čas a následně jsme byli 2 průvodci třeba na 6 lidí (zbytek se odhlásil třeba den předem). Časem tedy Martin téměř přestal jezdit. Poslední rok navíc již o exkurze nebyl takový zájem. Největší problém ale nastal ve vztahu majitelů pozemků či lesáků ke sběratelům obecně. Především poslední dva roky se nám stávalo, že jsme se občas dostali s někým na některé z lokalit do konfliktu a to prostě nechcete řešit. Problémové začaly být 3 lokality v Českém středohoří a valná většina v Krušných horách. To vše vedlo k tomu, že dne 2.10. 2022 proběhla poslední exkurze do Českého středohoří (trasa B), která zakončila celkový počet pořádaných exkurzí na čísle 25. Jako náhradu exkurzí v roce 2022 jsem vytvořil online přednášky na různá geologická témata, na které se mohl každý přihlásit od léta 2021, a které probíhaly až do května 2022. Účastníků moc nebylo, ale opět se sešly pozitivní reakce na tyto přednášky, které budou nejspíš pokračovat opět od října 2022 (více info v záložce "Online přednášky".


   Téměř všechny exkurze byly skvělé a bavili nejen účastníky, ale i nás průvodce. Musím říct, že jsme měli i štěstí na účastníky, jelikož nikdy nebyl žádný konflikt například kvůli nevhodnému chování a účastníci byly vždy pohodové a vysmáté povahy. Některé tváře jsou nezapomenutelné jako například Tomáš Liska, Jirka Riedel, Standa Mauser, Veronika Němečková, Ladislav Hála, Darina Hrdličková, Olga Šámalová, Dáša Fialová, Vašek Kabele, Tomáš Tolde, Lenka Seidlmeierová, Eva Málková, Šímovi a hromada dalších lidí (nemohu vás všechny vypsat, jelikož už i tak je to dlouhý článek :-) ). Jeden z účastníků na svůj blog popsal své účasti na několika exkurzích a níže uvádím tento text (snad ti to nebude vadit Filipe ;-) ).



   V sobotu 7.4.2018 jsem s Modrákem Mysli poprvé vyrazil na jednu z jeho legendárních mineralogických exkurzí do Krupky na Teplicku. To, co jsem zažil, bylo naprosto mind-blowing - exkurze měla parádní strukturu od teoretického backgroundu až po praktické ukázky, završil ji závěrečný test, kde si účastník podle počtu dosažených bodů mohl vybrat jeden ze sbírky minerálů, které sem Kuba dotáhnul na zádech! Nějakou shodou okolností jsem byl tehdá jeden z prvních, takže jsem si vybral kasák aka kasiterit, páč ten tady diktovat tep cínové doby. Musím přiznat, že mě ohromil Myslivečkův přístup - úplně jsem v této akci neviděl nějakej business plán (protože za to vybíral nějaký úplně nesmyslně malý prachy), ale spíš jsem z toho cítil vůli a chuť podělit se s ostatními o vědomosti. Boží! Na další akci jsem se s hlavním vulkanologem vydal až po třech letech - a to na dvoudenní exkurzi do Krušných hor v červnu 2021. Mysliveček mě opět nezklamal a víkend na Božáku v Krušnejch byl strhující - přednášky, obhlídky nalezišť, mineralogická burza, kaum zu glauben.
 


   Jak je z textu patrné, dělali jsme to hlavně protože nás to bavilo a chtěli jsme předávat znalosti dál. A o tom zkrátka ty naše exkurze byly. Finančně jsme je vždy brali tak, aby se nám zaplatila práce a čas, který jsme do nich investovali a nešlo nám nikdy o zisk, což bylo vidět na cenách. Ty se vyvíjeli postupně. Nejprve 100 Kč/osobu (+ děti do 12 let zdarma), následně 200 Kč/osobu (+ děti do 15 let za 100 Kč) a nakonec 300 Kč/osobu (+ děti do 15 let za 150 Kč). Ceny se především vyvíjeli podle toho, jak moc se navyšovala práce kolem exkurzí, která by se sice mohla zdát poměrně snadná (tedy že se jeden den věnujeme účastníkům), ale ve skutečnosti se sestávala s hromady administrativních částí s přihlašováním účastníků, následnou přípravou a tiskem materiálů, přípravou vzorků do soutěže, připomenutí chystaného výkladu před exkurzí, celodenní věnování se účastníkům v terénu a nakonec zpracování fotek a zaslání fotek účastníkům dané exkurze. Zkrátka nebyla to legrace. Na exkurzích se také čas od času udála nějaká nepříjemná událost, kdy si někdo ublížil (např. majzlíkem rozřízlá dlaň a následné omdlení či pobodání sršni apod.), což vůbec nebylo příjemné.

   Občas jsem se také setkal s názorem, že se někomu naše exkurze nelíbily, jelikož za tím neviděli nic jiného než vidinu zisku a prozrazování lokalit sběratelům za peníze. Pokud to tak vidíte, tak jste náš záměr bohužel absolutně nepochopili a doporučuji se nad ním znovu zamyslet. :-)


Fotky z každé jedné exkurze a odkaz na reportáž popisující danou exkurzi:


krupka
Krupka Knöttel
3.4. 2016
reportáž 1
trasaa
České středohoří A
2.7. 2016
reportáž 2
trasab
České středohoří B
1.10. 2016
reportáž 3
krupka
Krupka Knöttel
1.4. 2017
reportáž 4
trasaa
České středohoří A
17.6. 2017
reportáž 5
krupka
Krupka Knöttel
7.4. 2018
reportáž 6
trasaa
České středohoří A
9.6. 2018
reportáž 7
trasab
České středohoří B
6.10. 2018
reportáž 8
krupka
Krupka Knöttel
6.4. 2019
reportáž 9
trasac
České středohoří C
27.4. 2019
reportáž 10
trasaa
České středohoří A
8.6. 2019
reportáž 11
krusky
Krušné hory
22.-23.6. 2019
reportáž 12
trasab
České středohoří B
12.10. 2019
reportáž 13
trasaa
České středohoří A
6.6. 2020
reportáž 14
krusky
Krušné hory
19.-22.6. 2020
reportáž 15
krupka
Krupka Knöttel
5.9 a 12.9. 2020
reportáž 16
trasac
České středohoří C
6.9. 2020
reportáž 17
trasab
České středohoří B
3.10. 2020
reportáž 18
trasac
České středohoří C
22.5. 2021
reportáž 19
trasaa
České středohoří A
12.6. 2021
reportáž 20
krusky
Krušné hory
18.-20.6. 2021
reportáž 21
krupka
Krupka Knöttel
4.9 2021
reportáž 22
trasab
České středohoří B
2.10. 2021
reportáž 23


   Přesto si nemyslím, že už nikdy žádná exkurze neproběhne a rozhodně nemám v plánu je úplně přestat dělat, jelikož pozitiva rozhodně převažovala nad negativy. Jen bude muset určitě proběhnout nějaká změna programů exkurzí a celkové restrukturalizace exkurzí. Do budoucna jich určitě nebude 5 ročně, ale spíše jen dvě až tři. Navíc naše představa je spíš taková, že bychom zachovali styl vícedenních exkurzí, které jsou pro nás sice časově náročné, ale na druhou stranu dávají z hlediska předaných informací větší smysl. Pravděpodobně tedy vznikne trochu jiný typ exkurze do Krušných hor a Českého středohoří a možná bude doplněn ještě o jednu zbrusu novou exkurzi, která by se věnovala oblasti Podkrušnohoří a nebyla by zaměřena jen na minerály, ale nejspíš i na zkameněliny.

   Takže není všem dnům konec a já budu jen doufat, že do konce tohoto roku bude většina domu opravená, abych příští rok mohl zase začít provázet zájemce o geologii po vybraných lokalitách. Snad se to podaří a informace o chystaných exkurzích najdete případně na stránkách v sekci „Naše exkurze“.

   A úplně na závěr malá tabulka shrnující exkurze tak trošku analyticky…


tabulka




Jakub Mysliveček ©